Tips till dig som ska låta utföra linjemålning – välj rätt tid på året

Om du ska anlita någon för att utföra linjemålning på din uppfart eller i anslutning till din tomt bör du fundera på när på året arbetet bäst kan utföras.

Det är inte helt vanligt att privatpersoner anlitar en professionell utförare av linjemålning, men det händer. Kanske vill du rita upp parkeringsplatser på din uppfart, eller skapa några andra markeringar i anslutning till din tomt. Då vill du självklart ge din linjemålare de allra bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb. Ett bra tips på en faktor som kan vara bra att tänka på när det gäller linjemålning kommer du få nu.

Vått väder kan påverka kvaliteten på linjemålningen och minska dess hållbarhet. Detta på grund av att vatten kan förhindra färg från att fästa ordentligt på ytan den ska målas på, vilket kan resultera i att de målade linjerna blir rinniga eller spruckna.

Å andra sidan kan det vid kallt väder uppstå problem med färgens torktid. Det tar ofta längre tid för färg att torka i kalla temperaturer. Detta kan innebära längre arbetstid för linjemålaren (dyrare för dig som beställer tjänsten) och en ökad risk för att smuts och andra partiklar fastnar i de målade linjerna. Resultatet kan då bli fult.

Linjemålning på sommaren det bästa alternativet

Det kan löna sig att låta utföra linjemålning under soliga dagar, eftersom färgen då torkar snabbare. Resultatet blir en jämnare finish och upplevs helt enkelt snyggare. Solens värme kan dock påverka linjemålarens arbete, eftersom färgens konsistens kan påverkas. Den kan bli svårare att arbeta med.

Du förstår säkert att linjemålning är en uppgift som påverkas av vilken årstid det är. Vintern kan innebära svårigheter genom att gatan eller vägen (det vill säga ytan som ska målas) är täckt av snö och is. En yta som ska målas behöver vara ren och torr för att färg ska fästa ordentligt.

Samtidigt kan våren och hösten också innebära utmaningar, särskilt gällande de temperaturväxlingar som är så vanliga under dessa årstider. Det kan vara en fördel att utföra linjemålning på en dag med jämn temperatur, för att minimera risken för skadad eller ojämn målning. En svensk sommardag utan regn är troligen bäst för att måla linjer i vägen, och det är också under denna årstid som de flesta väljer att anlita en linjemålare.