Tips av en målare i Stockholm för att välja rätt färg

Det finns så många olika stilar och färger. En målare kan hjälpa er att hitta rätt färg till hemmet i Stockholm och hur ni ska tänka kring färgval och nyanser.

Det handlar inte bara om vilken typ av färg, det vill säga om det är vatten- eller oljebaserad färg. Det är såklart viktigt att veta mer om vilken typ av färg man har där hemma på väggen, och hur den fungerar. Idag säljs allt färre varianter av oljefärg, eftersom vattenbaserade produkter anses vara lättare och bättre.

De vattenbaserade produkterna som finns idag är dessutom så välutvecklade att de nästan kan imitera oljefärg och få samma perfekta resultat som oljefärgen. Så när vi pratar om vilken typ av färg så handlar det om något annat. Till exempel glans och nyanser. Dessa två faktorer beror i sin tur helt på var ni ska måla om, och hur ni vill att rummet ska kännas efteråt.

Er målare förklarar glansvärde

Varje målare i Stockholm vet hur stor skillnad det är på en glansig färg och en matt färg. För många så är det bara ett val av smak och tycke, men för målaren så är det mer än så. En målare vet att en glansig färg är otroligt bra på ytor som snabbt blir feta och behöver torkas av med jämna mellanrum, som dörrar och skåpluckor.

Riktigt matta färger används gärna i taket, och på väggarna så är det bäst med ett mellanting. Glansvärdena går på en skala mellan 1-100. Glans 2 är matt, och är utmärkt för tak. På väggarna brukar det vara bra med ett värde mellan 7 och 20. Snickerier och andra föremål som ska målas i högblank kan ha Glans 90.

Så väljer ni rätt färgnyans med hjälp av en målare

Färg kan förändra ett helt rum. Det kan förstärka och förminska, gömma och förstora. Det finns så många möjligheter. Många tycker att det är skönt med neutrala färger, som vitt eller beige. Idag är många sugna på att måla sitt hem i kritvitt. För några år sedan var det mer populärt att använda äggvit.

Äggvit är en gulare variant av den vita färgen. Den gör att hela rummet känns lite varmare och lite mindre sterilt. Men om man har andra kritvita möbler, så kan det ibland se lite märkligt ut när vit och vit inte ser likadant ut. Att använda sig av en nyanserad vit är ett utmärkt sätt att få lite extra känsla till ett rum, utan att det känns påträngande.

Hur en målare skulle välja färg till sovrummet

Färger stimulerar sinnet. Precis som att rött och gult gör att man känner sig lite varmare, så tänker hjärnan att blåa och gröna färger är lite kallare. Rött, orange, gult och till och med grönt sägs också stimulera hungerkänslorna lite, medan blått, lila och brunt får hjärnan att lugna ner sig. Det är därför klokt att välja lugnare och mer jordnära färger till sovrummet.

Välj helst inte så mycket mönster och sådant som drar uppmärksamheten till sig när du ska göra om i sovrummet. Kom ihåg att det är ett rum där hjärnan behöver få ro och möjlighet att återhämta sig från alla intryck.

För information samt tips besök webbsidan: norrmalmsmaleri.se

Publicerat den
Kategoriserat som Måleri