Bergvärme Stockholm – tänk på detta 

Funderar du på bergvärme i Stockholm och om huruvida det alternativet kan vara ett bra val för dig? Bara genom att tänka tanken har du tagit ett första steg – men då det kommer till bergvärme så krävs det några fler sådana innan du kan börja använda denna energikälla. Om du överhuvudtaget kan göra det. 

Det speciella med bergvärme i Stockholm är att det inte passar för alla. De geologiska förutsättningarna måste finnas där och tvingas man exempelvis borra för långt – eller där det handlar om fel bergart – så kan det visa sig bli en alltför dyr investering för att den ska anses som lönsam. 

En annan detalj som kan påverka handlar om närheten till andra borrhål. Minst 20 meter är en gräns som sätts vad gäller borrning av ny bergvärme i Stockholm i förhållande till ett befintligt hål. Om man placerar ett hål närmare än så kan effekten minska på ett dramatiskt sätt – för både dig och din granne. 

Dyr kostnad för installation

En installation av bergvärme i Stockholm kräver även ekonomiska förutsättningar och muskler. Det handlar om en kostnad som kan sträcka sig långt över 200.000 kronor och även om det idag finns fina lösningar vad gäller lån och avbetalning så handlar det om en ansenlig summa att hosta upp för dig som villaägare. Är det då värt det? Utan tvekan. 

Överlägsen effekt av bergvärme 

Väljer du att installera bergvärme i Stockholm och har rätt förutsättningar – samt väljer rätt företag för allt arbete med borrning, planering och installation – så kan du sänka dina årliga kostnader med närmare 80 %. Efter några år så har den initiala kostnaden ätits upp och du kan börja räkna hem pengarna. 

Dessutom så är bergvärme också något som ger en markant värdeökning på din villa. Vilket kan innebära att du ges gynnsamma villkor i samband med att du söker ett lån. Kort sagt: har du rätt förutsättningar så är det ett riktigt fint alternativ!